Fotbollsspel blandat med vattenkrig
Ösmo GIF Fotboll ordnar varje sommar fotbollsskola för både tjejer och killar, men har även valt att arrangera tjejcamp som ett alternativ. Något som har fallit väl ut på flera sätt och deltagarna är extra nöjda med att det är damlagsspelare som är ledare på campen. "De är förebilder för oss och det är kul att lära känna dem", säger Svea och Sara som deltar i tjejcampen.
Linda Nyberg är ansvarig för Ösmo GIF:s fotbollsskola och när Stockholms Fotbollförbunds utsände besöker Linda och Ösmo IP en varm junidag, pågår det febril aktivitet på planen med den natursköna omgivningen.Linda Nyberg
- Vi har fulltecknat, men har på grund av covid-19 varit tvungna att anpassa verksamheten så att vi har begränsat antal platser per tillfälle och vi har utökat veckorna. Men det fungerar bra, tycker Linda.
Ösmo GIF är en av de föreningar som använder Svenska Fotbollförbundets koncept "Lira Blågult" och Linda är nöjd med arrangemanget.
- Vi tror på denna variant och inte stenhård fotbollsverksamhet. Här får tjejerna och killarna spela massor av fotboll på en lekfull nivå, samtidigt som de lär sig nya moment och träffar kompisar. Fotbollspassen blandas med tipsrundor och vattenkrig, barnen får en fin sammanhållning och har roligt vilket vi anser vara det viktigaste med fotbollsskolan. Eftersom deltagarantalet ökar för varje år, fungerar detta recept bra, säger Linda.
Det går inte att undgå fotbollsglädjen vid planen och hur stolta barnen är över sina blågula kläder. Många är dyngsura, det är ett blandat resultat av stafetten och vattenkriget som precis har avslutats.
Fler och fler föreningar erbjuder förutom deltagande i de traditionella fotbollsskolorna även tjejcamper, d v s fotbollsskolor för tjejer med kvinnliga ledare. Detta är något Linda Nyberg initierade i Ösmo inför föregående sommar.
- Jag såg att det gick att söka medel till aktiviteter för barn och ungdomar från kommunen och skickade in en ansökan för att få stöd att arrangera en tjejcamp. Vi fick det beviljat och 30 tjejer deltog i vår första camp under förra sommaren, berättar Linda.
Varför en vecka med endast tjejer?
- Vi ser att tjejer börjar spela fotboll senare än killarna och i antalet är det stor skillnad. Många tjejer hittar inte till fotbollen lika naturligt som killarna gör och när vi arrangerar knattefotboll, ser vi att fler tjejer vill spela när vi separerar dem från killarna, säger Linda.
Åldersspannet på tjejerna sträcker sig till mellan 6 och 12 år och till sommarens camp är 45 tjejer anmälda, en ökning från föregående år vilket visar att Ösmos initiativ är uppskattat. Något som tjejerna tycker är extra bra, är att ledarna kommer från klubbens damlag.
- Damlagsspelarna är naturliga förebilder och genom att de agerar ledare under tjejcampen får vi en fin klubbgemenskap. De är även ledare för flicklag i föreningen och barnen är ofta och tittar på sina ledare när damlaget spelar. Damerna har bjudit in de yngre tjejerna till att delta på middagar och samlingar inför sina matcher vilket verkligen har uppskattats av de yngre förmågorna, berömmer Linda.
Ösmo GIF diskuterar ofta kring jämställdhet och hur de ska behålla spelarna när de blir äldre. Lagkänslan och sammanhållningen är viktig och därför lyssnar de på tjejerna för att höra vad som är intressant för dem. Kanske är det att åka på cuper?
- Vi försöker att skapa en långsiktig plan och där ingår t ex cupspel. Då har tjejerna något att se fram emot och väljer förhoppningsvis att stanna kvar och spela. Gemenskapen är minst lika viktig som fotbollen för många tjejer så där tror vi att vi kan göra mycket, menar Linda.
Några som är väldigt nöjda med tillvaron i sin förening och på årets fotbollsskola är 12-åriga Svea Ekring och 10-åriga Sara Laerum som till vardags spelar i samma lag i Ösmo.
Svea Ekring och Sara Laerum
- Det är jätteroligt att vara med på fotbollsskolan! Man träffar många nya kompisar och får lära sig nya övningar, säger Sara.
Svea fyller i.
- Jag längtar till fotbollsskolan och tycker det är så kul att få vara med.
De är båda överens om att det ibland är bra att blanda killar och tjejer på planen, men lika bra är det att få vara med bara tjejer då och då.
- Killarna är starkare och tuffare än oss och det kan vara lite läskigt även om man vänjer sig. De kan också säga om man gör fel och inte är tillräckligt bra eller det är nästan värre när de jublar när man gör mål – precis som om vi aldrig gör det annars. Det gör vi ju på varje träning med vårt lag, säger Sara.
- Precis, istället kan de säga ungefär "bra försök" och inte göra så att det blir som om vi aldrig gör något bra. Killarna kan också bli bättre på att passa oss oftare. När ledarna ropar "passa tjejerna" då känns det som om de verkligen inte vill utan måste. Kanske skulle ledarna istället säga att alla i laget måste få en passning innan laget får göra mål så att tjejerna inte blir utpekade, föreslår Svea.
Hur är det då att vara på tjejcamp?
- Där vågar vi göra fel, ingen tjej skulle säga något dumt och skratta utan vi peppar varandra istället, säger Svea.
- Där vågar man hjula om man känner för det utan att det känns fel, säger Sara.
Att det är spelare från damlaget som agerar ledare är extra roligt tycker Svea och Sara.
- Damlagsspelarna är förebilder för oss och det är kul att lära känna dem. Vi hoppas att få spela i damlaget i framtiden och när de visar oss hur vi ska öva och bli bättre, blir vi glada!
Svea och Sara får medhåll från övriga tjejer som nyfiket har smugit sig fram och vill veta vad som pågår. Gruppen är överens om att de alltid vill vara med på tjejcamp på sommaren!
Upplagt av:Gittan Ahonen Gunnarzon